Εκμέκ κανταΐφι το αυθεντικόν

...από τα χεράκια της Λόη
 
Υλικά
 
1 τσουρέκι μεγάλο
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
520 γρ. γάλα
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
3 κρόκους και 1 ολόκληρο αυγό
1 φακελάκι βανίλια
σαντιγί (2 φακελάκια σαντιγί μόρφατ
τα οποία χτυπάμε με 400 γρ. γάλα)
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ανάλατα και αποφλοιωμένα,
κομμένα στο μπλέντερ ελάχιστα μαζί με 2 κουταλάκια κανέλα)
 
Εκτέλεση
 
Πρώτα απ' όλα ετοιμάζουμε τη βάση: κόβουμε το τσουρέκι, είτε κάθετα είτε οριζόντια, όσο γίνεται ισομερώς, και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι διαμέτρου 30εκ, βουτυρώνοντας επιπλέον και την επιφάνεια των κομματιών. Ψήνουμε στους 200o C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με μία χούφτα φιστίκια και ετοιμάζουμε το σιροπάκι, βράζοντας για 5 λεπτά το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας. Περιχύνουμε με αυτό όλο το φρυγανισμένο τσουρέκι προσέχοντας να μη μείνει κάποιο κομμάτι στεγνό. 
Πάμε στην κρέμα: ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια τόσο, ώστε να ομογενοποιηθούν όλα καλά. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία. Με το που  αρχίσει να αχνίζει, παίρνουμε μια κουτάλα από αυτό και το προσθέτουμε στο μείγμα αυγών/ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά μην αφήνοντας αδιάλυτα κομμάτια κορν φλάουρ. Έπειτα ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο κατσαρολάκι με το γάλα, αναδεύοντας ακατάπαυστα μέχρι να πήξει η κρεμούλα. Μόλις πήξει αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Όσο την αφήνουμε να κρυώσει, ετοιμάζουμε τη σαντιγί. Τέλος, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και μόνο αφού κρυώσει καλά, προσθέτουμε και τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια. Έτοιμο το εκμέκ!  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...